Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec

Czym są wrzody?

Wrzody są ubytkami w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Najczęściej występują w żołądku (wrzody żołądka) lub w początkowym odcinku jelita cienkiego (wrzody dwunastnicy). Wrzody mogą być spowodowane przez bakterię Helicobacter Pylori (powodującą zapalenie żołądka), przewlekłe przyjmowanie niektórych leków (takich jak niesteroidowe leki przeciwzapalne), nadmierny, długotrwale występujący stres, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe. Wśród najczęstszych objawów wrzodów wymienia się ból w nadbrzuszu 1-3 godziny po posiłku, zgagę, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, spadek masy ciała, brak apetytu czy nieprzyjemny posmak w jamie ustnej oraz kwaśne/gorzkie odbijanie.

Dlaczego wrzody są niebezpieczne?

Nieleczone wrzody mogą prowadzić do powikłań takich jak perforacja wrzodu, która skutkuje wyciekiem treści trawiennych do jamy brzusznej. Następuje wówczas wylanie się treści pokarmowej do otrzewnej, co wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej. Wrzody (zwłaszcza powstałe w wyniku zakażenia Helicobacter Pylori) mogą również znacznie zwiększać ryzyko raka żołądka.

Co zyskasz podejmując współpracę ze mną?

  1. Indywidualne podejście – każdy plan żywieniowy jest dostosowany do osobistych potrzeb, preferencji oraz Twojego stanu zdrowia, co pozwala skutecznie minimalizować objawy wrzodów.
  2. Wsparcie i motywacja – wsparcie emocjonalne i motywacja do wprowadzania zmian w diecie jest kluczowe dla osiągnięcia efektów w radzeniu sobie z tą chorobą.
  3. Edukacja żywieniowa – podczas współpracy ze mną zdobędziesz wiedzę na temat tego, jakie produkty spożywcze są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego, co pozwoli Ci podejmować świadome decyzje dotyczące diety i poprawić ogólny stan zdrowia.