Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec
Stwardnienie rozsiane (SM) jest autoimmunologiczną chorobą, w której układ odpornościowy atakuje własne osłonki mielinowe komórek nerwowych. Skutkuje to zaburzeniem przewodnictwa nerwowego w układzie nerwowym, prowadząc do wielu poważnych i postępujących objawów. Istnieją różne formy stwardnienia rozsianego. W niektórych przypadkach SM prowadzi do znacznej utraty pełnosprawności, a u niektórych pacjentów zmiany pojawiają się znacznie wolniej i mają łagodniejszy przebieg. Jako potencjalne przyczyny zwiększenia ryzyka wystąpienia stwardnienia rozsianego wymienia się niedobór witaminy D, palenie tytoniu, zakażenie wirusem Epsteina i Barr (EBV), przewlekły stres, współwystępowanie innych chorób o podłożu autoimmunologicznym, a także otyłość.
Najczęściej pierwszym objawem stwardnienia rozsianego jest pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, charakteryzujące się pogorszeniem widzenia w jednym oku z towarzyszącym temu bólem oczodołu. Wśród innych objawów SM wymienia się ogólne zmęczenie, problemy z koordynacją ruchową i równowagą, bóle i sztywności mięśni, zaburzenia czucia, a czasami także problemy z pęcherzem, jelitami oraz trudności z połykaniem oraz mówieniem.
Stwardnienie rozsiane jest chorobą o znacznym wpływie na codzienne funkcjonowanie, z jednoczesnym obniżeniem jakości życia. Najczęściej występująca postać SM to remisyjno-rzutowa, w której występują dwa okresy: remisji oraz rzutów. W okresie remisji choroba nie postępuje klinicznie, natomiast okres rzutowy charakteryzuje się znacznym nasileniem objawów, dolegliwościami bólowymi oraz progresją choroby. Chociaż SM jest chorobą przewlekłą i obecnie nieuleczalną, odpowiednia dietoterapia, leczenie oraz styl życia mogą pomóc w kontroli objawów i spowolnieniu postępu choroby.
Możesz skorzystać na współpracy ze mną, zyskując:
Indywidualnie dostosowany plan żywieniowy – stworzę plan żywieniowy, który wzmocni Twoje ogólne zdrowie i może pomóc w zminimalizowaniu konkretnych objawów SM, takich jak zmęczenie czy problemy z jelitami.
Wsparcie edukacyjne – dostarczę Ci wiedzę na temat tego, jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i ogólną kondycję, oraz jakie zmiany dietetyczne mogą przynieść ulgę w objawach SM.
Regularne monitorowanie i dostosowywanie planu – Twoje zdrowie i reakcja na dietę będą monitorowane, co pozwoli na dostosowywanie strategii żywieniowych w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby i warunki zdrowotne.