Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest przewlekłą chorobą zapalną, w której atakowane są stawy, a często także inne części ciała, takie jak skóra, oczy, płuca, serce czy naczynia krwionośne. Stan ten charakteryzuje się bólem i obrzękiem stawów, które bardzo często wydają się być ciepłe w dotyku. Inne objawy to sztywność w stawach (zwłaszcza po długim okresie bezczynności), zmęczenie i ogólne osłabienie, gorączka czy utrata apetytu. Z czasem choroba prowadzi do deformacji stawów, znacznie utrudniając motorykę i jakość życia pacjenta.
Nieleczone reumatoidalne zapalenie stawów prowadzi najczęściej do ciężkiego stopnia niepełnosprawności, a także przedwczesnej śmierci. Leczenie pozwala uniknąć całkowitego, trwałego uszkodzenia stawów, a wraz z nimi wielu ważnych narządów. Wczesne wprowadzenie leków na RZS zwiększa zdolność do wykonywania codziennych czynności, hamując progresję choroby oraz zapobiegając jej powikłaniom.
Dietoterapia w reumatoidalnym zapaleniu stawów jest kompleksowa, a korzyści płynące ze współpracy ze mną mogą znacznie poprawić Twoje samopoczucie i jakość życia.
Indywidualnie dostosowany plan żywieniowy – opracuję dla Ciebie dietę, która pomoże zmniejszyć stan zapalny w organizmie i może złagodzić niektóre z objawów RZS. Zadbamy o to, aby dieta była bogata w składniki odżywcze wspierające zdrowie stawów i ogólną kondycję Twojego organizmu.
Wsparcie edukacyjne – dostarczę Ci wiedzę na temat wpływu diety na RZS, wskazując, które produkty mogą pogarszać stany zapalne, a które mogą przyczyniać się do ich łagodzenia. Poznasz także strategie żywieniowe, które pomogą Ci poprawić swoją masę ciała, co jest kluczowe w przypadku RZS.
Regularne monitorowanie i dostosowywanie planu – twoje postępy będą regularnie oceniane, a dieta dostosowywana do zmieniających się potrzeb i stanu zdrowia, co zapewni ciągłą optymalizację Twojego planu żywieniowego.