Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec

Czym jest nadczynność tarczycy?

Nadczynność tarczycy (inaczej hipertyreoza) jest jedną z najczęstszych chorób endokrynologicznych i charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem hormonów tarczycy. Stan ten może wystąpić wskutek czynników genetycznych oraz środowiskowych, takich jak infekcje, stres czy palenie tytoniu. Nadczynność tarczycy objawia się najczęściej w postaci uczucia gorąca, drżenia rąk, utraty masy ciała przy podwyższonym apetycie, czy też przyspieszonego bicia serca.

Jakie są potencjalne zagrożenia związane z nadczynnością tarczycy?

Nieleczona nadczynność tarczycy może prowadzić do wielu poważnych problemów, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, osteoporoza, problemy z płodnością czy nawet zaburzenia psychiczne, takie jak depresja i zaburzenia lękowe. Konsekwencją nadczynności może być także tzw. przełom tarczycowy, który pojawia się gdy gwałtownie uwolnione są hormony tarczycy. Występuje wówczas gorączka, zaburzenia rytmu serca, a także zakłócenie funkcji układu pokarmowego i nerwowego.

Co zyskasz podejmując współpracę ze mną?

  1. Indywidualne podejście – każdy plan żywieniowy będzie dostosowany do osobistych potrzeb, preferencji oraz stanu zdrowia, co pozwoli skutecznie zadbać o Twój organizm w przebiegu nadczynności tarczycy.
  2. Wsparcie i motywacja –  wsparcie emocjonalne i motywacja do wprowadzania zmian w diecie będą kluczowe dla osiągnięcia zamierzonych efektów.
  3. Edukacja żywieniowa – podczas współpracy ze mną zdobędziesz wiedzę na temat tego, jakie produkty spożywcze są korzystne dla zdrowia tarczycy, co pozwoli Ci podejmować świadome decyzje dotyczące diety i poprawić ogólny stan zdrowia.