Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu tracą zdolność do skutecznego reagowania na działanie insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę, który reguluje poziom glukozy we krwi. Gdy insulina nie działa efektywnie, trzustka produkuje coraz więcej tego hormonu, aby skompensować zwiększone zapotrzebowanie. Prowadzi to do wyczerpania zasobów trzustki i w dłuższej perspektywie czasu do rozwoju cukrzycy typu 2. Typowe, najbardziej powszechne objawy insulinooporności to przewlekłe zmęczenie, senność, rozdrażnienie, duży spadek koncentracji oraz napady głodu.
Insulinooporność często nie daje wyraźnych objawów na początkowym etapie, co sprawia, że jest trudna do wykrycia bez odpowiednich badań. Jeśli nie zostanie odpowiednio potraktowana dietą, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca oraz nadciśnienie tętnicze. Kontynuowanie nieodpowiedniej diety w insulinooporności niemal gwarantuje wystąpienie innych chorób.
Dietoterapia w insulinooporności wymaga kompleksowego podejścia, które obejmuje modyfikację diety i stylu życia. Decydując się na współpracę ze mną zyskasz: