Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec

Co to jest anemia?

Anemia (niedokrwistość) to stan, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów – RBC) lub poziom hemoglobiny jest zaburzone. Wskaźniki te są niskie, co w konsekwencji zmniejsza zdolność krwi do do transportowania tlenu do tkanek. Jest to bardzo powszechna (zwłaszcza wśród kobiet) nieprawidłowość i wynikać może z kilku czynników, m.in. z niedostatecznej podaży żelaza z dietą, czy jego nieprawidłowego wchłaniania. Niedokrwistość może również występować w przebiegu chorób przewodu pokarmowego (i innych), niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, czy wskutek przyjmowania różnorodnych leków.

Jakie są objawy anemii?

Najczęstsze objawy anemii to zmęczenie, bladość, tachykardia, duszności, zawroty głowy, utrata równowagi, uczucie zimna w dłoniach i stopach. Występują również trudności z koncentracją, ogólne osłabienie, łamliwość paznokci, wypadanie włosów. W przypadku anemii typu hemolitycznego może pojawiać się zażółcenie skóry i spojówek.

Dlaczego anemia jest poważnym problemem?

Nieleczona anemia może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym osłabienia, problemów z sercem (np. arytmia) i komplikacji w trakcie ciąży (ale nemia może także zmniejszać płodność). Dodatkowo, niedokrwistość znacznie osłabia odporność, co wiąże się ze zwiększoną podatnością na infekcje i choroby. Niedokrwistość może podwyższać ryzyko depresji.

Co zyskasz podejmując współpracę ze mną?

Odpowiednia dieta jest kluczowym elementem w leczeniu anemii. Korzyści, jakie zyskasz, decydując się na współpracę ze mną to:

    1. Indywidualnie dostosowany plan żywieniowy – na podstawie diagnozy i wyników badań krwi oraz indywidualnych potrzeb opracuję dla Ciebie plan żywieniowy, który pomoże w zwalczaniu anemii i wzmocnieniu ogólnego stanu zdrowia.

    2. Wsparcie edukacyjne – dostarczę Ci wiedzę na temat tego, jak różne składniki wpływają na produkcję czerwonych krwinek i ogólny stan zdrowia. Zrozumiesz, jakie pokarmy są korzystne dla Twojego stanu oraz jakie nawyki żywieniowe należy wprowadzić, a jakich unikać.

    3. Regularne monitorowanie i dostosowywanie planu – wspólnie będziemy monitorować Twoje postępy i dostosowywać plan żywieniowy w odpowiedzi na zmiany w Twoim stanie zdrowia oraz wynikach badań.