Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec
Alergie pokarmowe pojawiają się w reakcji na składniki (a dokładniej białka) znajdujące się w pożywieniu. Od nietolerancji pokarmowych wyróżnia je to, że te drugie objawiają się głównie w postaci dolegliwości trawiennych. Alergie są również znacznie bardziej niebezpieczne i w określonych przypadkach mogą nawet zagrażać życiu (anafilaksja). Wyróżnia się 8 głównych alergenów, stanowiących tzw. wielką ósemkę. Są to mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki i mięczaki, orzechy, orzeszki arachidowe, soja oraz pszenica.
Objawy alergii są różne. Zazwyczaj pojawiają się natychmiast po zjedzeniu produktu alergizującego, czasami jednak reakcja przychodzi z opóźnieniem. Najczęstsze objawy alergii to swędzenie i obrzęk wokół ust, pokrzywka, problemy z oddychaniem, bóle brzucha, wymioty, biegunka. W skrajnych przypadkach występuje wstrząs anafilaktyczny.
Alergie pokarmowe, zwłaszcza niezdiagnozowane, mogą prowadzić do poważnego zagrożenia zdrowotnego, w tym wstrząsu anafilaktycznego. Zdiagnozowane alergie pozwalają na kontrolowane spożycie potraw, a odpowiednia dieta pozwala uniknąć niechcianych objawów.
Jako dietetyk kliniczny oferuję kompleksowe wsparcie i doradztwo, które pomoże Ci bezpiecznie się odżywiać. Decydując się na współpracę ze mną zyskasz: