Dietetyk kliniczny Marta Pukrowiec

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem, w którym nadmiernie wydzielane są jej hormony. Bardzo często niedoczynność spowodowana jest chorobą Hashimoto, czyli stanem o podłożu autoimmunologicznym, w którym układ odpornościowy atakuje własny gruczoł tarczycowy. Jako, że tarczyca odpowiada za regulowanie ważnych procesów w organizmie, takich jak metabolizm, wzrost kości czy dojrzewanie struktur układu nerwowego, niedobór hormonów wydzielanych przez ten narząd może prowadzić do zaburzenia tych mechanizmów. Najczęstszymi objawami niedoczynności tarczycy są przyrost masy ciała, zmęczenie i senność, uczucie zimna, problemy z koncentracją, niskie ciśnienie, bladość skóry, łamliwe paznokcie oraz suche włosy.

Jakie są potencjalne zagrożenia związane z niedoczynnością tarczycy?

Niedoczynność tarczycy może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga lub otyłość (z powodu spowolnienia metabolizmu), problemów z płodnością, zaburzeń serca, osłabienia odporności, zmian menstruacyjnych czy zwiększonego ryzyka osteoporozy. Często niedoczynność tarczycy jest także przyczyną zaburzeń na tle psychicznym, w tym zaburzeń lękowych i depresji.

Co zyskasz podejmując współpracę ze mną?

  1. Indywidualne podejście – każdy plan żywieniowy jest dostosowany do osobistych potrzeb, preferencji oraz stanu zdrowia, skupiając się na zachowaniu Twojego dobrego samopoczucia.
  2. Wsparcie i motywacja – wsparcie emocjonalne i motywacja do wprowadzenia zmian w diecie.
  3. Edukacja żywieniowa – podczas współpracy ze mną zdobędziesz wiedzę na temat tego, jakie produkty spożywcze są korzystne dla zdrowia tarczycy, co pozwoli Ci podejmować świadome decyzje dotyczące diety i poprawić ogólny stan zdrowia.